in memory of Dr. Nina Kiraly and Prof. Dr. Gyula Kiraly

Kezdőlap

Király Nina és Király Gyula emlékére

Ezzel a honlappal szeretnénk megőrizni és egy helyen hozzáférhetővé tenni a számunkra oly kedves szüleink, Király Nina Jászai díjas színháztörténész, a kelet-európai színház kiváló szakértője és Király Gyula irodalomtörténész, a regényelmélet, Dosztojevszkij és az orosz regény kutatója munkáit, írásait, hogy azok és szerzőik a szakma élő részei maradhassanak. Király Nina és Király Gyula olyan maradandó életművet hagytak maguk után, amely sok hazai és külföldi kutatót, szakembert inspirálhat. Célunk az is, hogy munkáikkal, gondolataikkal a kutatók újabb nemzedékei is megismerkedhessenek. Nina és Gyula mindig megszállottan, szenvedélyesen és megalkuvás nélkül dolgoztak azon, amit hivatásuknak tudtak. Munkájuk színvonala önmagáért beszél.

A fb fórumon lehetőség lesz arra, hogy a barátok, kollégák, tanítványok folytassák a Nina és Gyula életében megkezdett párbeszédet, megosszák emlékeiket, vagy leróják tiszteletüket. Gyula a párbeszédek, eszmefuttatások, viták során próbálta ki és csiszolgatta elméleteit és inspirálta tanítványait, Nina közismerten a kapcsolatteremtés királynője volt. Az ő fáradhatatlan színházi nagyköveti munkájának köszönhető, hogy egyes jeles színházi gondolkodók művei (Grotowski, Kott, Kantor) magyarul is megjelentek és hogy kiváló külföldi rendezők és tervezők előadásait a magyar közönség is láthatta. Jelenlétük és sugárzó egyéniségük hiányát semmi nem pótolhatja, de gondolataik tovább élnek ebben az emlék térben.

Király Anna, Király András

Aki bármilyen archív anyaggal (cikkel, képpel, hangfelvétellel) hozzá tud járulni a honlap teljességéhez, kérjük lépjen velünk kapcsolatba itt.

Köszönet az alábbi személyeknek, akik tanácsokkal, anyaggal és idejükkel hozzájárultak a honlap elkészültéhez: Heltai Gyöngyi, Peterdi Nagy László, Szondi Bence (Napkút), Csepeli György, Csulák Márta, Pálfi Ágnes, Herman Zoltán. Köszönet Rideg Zsófiának a Nina emlékest előkészítéséhez nyújtott segítségéért.

Király Gyula

Király Gyula

 
Király Nina

Király Nina